A teaszertartás eszközei – mi micsoda Kínában és Japánban

A kínai teaszertartás minden eszközének fontos funkciója van
A kínai és a japán teaszertartásnak is megvannak a saját, jellemző eszközei, amelyek minden más eseménytől megkülönböztetik őket.

A keleti kultúrákban a teázásnak évezredes hagyományai vannak, így nem meglepő, hogy különleges és szabályozott szertartásai alakultak ki a forró ital fogyasztásának. A legismertebb teaszertartások talán a kínai és japán kultúrához köthetők, de sok más nemzet is kialakította a maga ceremóniáit. Minden szertartás más és más, így az eszközök is változóak helyzettől függően. Röviden tekintsük át, hogy a két leghíresebb teázó nemzet mit használ a szertartásaihoz!

A kínai teaszertartás minden eszközének fontos funkciója van
A kínai teaszertartás minden eszközének fontos funkciója van

Kung Fu cha, azaz a hagyományos kínai tea elkészítése

A szertartás során a teát készítő mester minden apró részletre odafigyel, kézmozdulatai szabályozottak. A kínai teaszertartáshoz jellemzően oolong teát használnak. Szükséges hozzá egy Yixing agyag teáskanna, ami egy máz nélküli agyag kanna, melyet mielőtt érintkezne a tealevelekkel forró vízzel öblítenek ki és melegítenek fel. Ezek a kannák üvegszerűek és “emlékeznek” a benne készített tea ízére.

A tealeveleket tölcséren keresztül, tea szedő lapáttal juttatják a kannába. A tisztesség csészéje nevű edényből öntik a teát, hogy mindenkinek azonos adag jusson. A tea teaszűrőn keresztül kerül a csészékbe. Az aromákat pedig fogyasztás előtt egy kis aromacsészéből szívhatjuk magunkba. A teakedvenc vagy teaszellem, azaz zisha egy agyagból készült szobrocska, melyre ha forró vizet öntenek, megváltoztatja a színét. Jó szerencsét tulajdonítanak neki, de funkciója annyi, hogy megállapítsák vele, jó-e a víz hőfoka.

A vendégeknek kínálótálcán nyújtják az aroma- és kóstoló csészét – utóbbiból fogyaszthatják a teát. Külön teakendőt használnak a teás edények törléséhez és megfogásához, a csészékből kiöntött forró víz pedig vízgyűjtő tálba kerül. Melegítéskor és öblítéskor csipesszel fogják meg a csészéket, és egy tisztító bottal szedik ki a kanna csövében megrekedt tealeveleket, míg a tea kanál a kanna belső falára ragadt levelek eltávolítására szolgál. A szertartás során különleges, fából vagy bambuszból készült tálcát használnak, melynek rácsos teteje átengedi a kiömlött folyadékot a tálca fiókjába.

A csadó eszközei is szigorúan meghatározottak
A csadó eszközei is szigorúan meghatározottak

Mit használnak a japánok?

A japán teaszertartás, a csadó igencsak bonyolult, művészi élmény, amely szintén hatalmas odafigyelést igényel. A japánok már a 8. Századtól teát szolgáltak fel a császár udvarában, a ceremónia pedig hosszú idő alatt tökéletesedett. A szertartásnak, melynek során matcha teát készítenek, két fajtáját különböztetik meg, a a nem-hivatalos (csakai, 茶会) és hivatalos (csadzsi, 茶事) teaszertartást. A csakai rövidebb, kisebb létszámú és egyszerűbb alkalom, míg a csadzsi sokkal hivatalosabb, szigorúbb összejövetelt jelent, együtt jár egy teljes tradicionális japán étkezéssel, édességekkel, erős, majd enyhe teákkal. A csadzsi akár négy órán keresztül is eltarthat.

A teaszertartáshoz évszaktól és eseménytől függően különböző csadógut, azaz teás készletet kell használni. Ebben a készletben található egy csakin, egy kicsi négyszögletes, vászonból vagy kenderből készített anyag, ami az edények és csészék törlésére szolgál. Teáscsészéből, azaz csavanból a szezontól vagy a szertartás okától függően más méretűt és formájút használnak.

A japán teaportartók (csaire) 5-10 cm magas, hengeres, vállas kerámiaedénykék. A tea közvetlenül ezekből kerül a csészékbe. A csasakut, azaz kaparókanalat általában egyetlen ág bambuszból faragják, és arra szolgálnak, hogy a teaport az ideiglenes tárolóedényből a csészébe kanalazzák.

A teakeverőt, azaz csaszent mindenki ismeri, aki látott már matcha teát. Ezt az eszközt használják a teapor forró vízzel való összekeverésére. A teakeverők minden esetben egyetlen bambuszágból vannak faragva, de gyorsan elhasználódnak, így a vendéglátónak illendő minden egyes csakai vagy csadzsi alkalomkor újat használnia.

A teaszertartásokban közös, hogy teljes testtel és lélekkel kell rajtuk részt venni, mert arra szolgálnak, hogy kiszakadjuk a hétköznapok zakatolásából. A fegyelmezett, szigorúan szabályozott ceremóniák során a figyelmünket kizárólag a teázásra összpontosítjuk, ettől lesz az élmény emelkedett. Ha jól csináljuk, mi is úgy érezhetjük, hogy ott vagyunk a kezdetekben, a több száz évvel ezelőtti teaszertartásokon!

Ajánlások a Teapalota teáiból:

Megosztom, mert jó!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: twitter
Twitter
Tea Levelek

Csatlakozz

Tea élmények, történetek és hírlevél akciók. 

Népszerű cikkek

Kategóriák

Olvasni jó, teával még jobb

További cikkek

Scroll to Top
Maradjunk Kapcsolatban

Tea élmények és hírleveles akciók. Mert a teázás egy életforma, tarts velünk!