Tea Fajták

Zöld Teák

A zöld tea a nem fermentált teák közé tartozik. A friss zsenge levelekből, illetve érett hajtásokból nyerik ki a csodás zöld italt, mely már színével is gyönyörködtet. Koffein, régebbi nevén tein található benne, azonban a fermentált társaival szemben inkább nyugtató hatású. Napi egy csésze zöld teával már tehetünk egészségünkért. A zöld tea a szív és érrendszert gyengéden átmossa, magas antioxidáns tartalmával támogatja immunrendszerünket. A Japán, Kínai tradíció szerint 80 C -os vízzel felöntjük a tealeveleket, átlagosan háromszor is megismételhetjük, viszont első alkalommal ne hagyjuk ázni a teánkat egy percnél tovább. A 80 fokos vizet, úgy állíthatjuk elő eszközhiány esetén, hogy a 100 fokra forralt vizet 2 percig hülni hagyjuk.

Fehér Teák

A fehér teák, a növény legtermészetesebb értékeit őrzik. Nem fermentált tea. Főzete, ezüstös csillogása, virágos-citrusos ízvilága, illata teszi a fehér teákat igazán különlegessé. Antibakteriális és viricid hatásának köszönhetően, a természet erejével segíti a vírusos megbetegedések leküzdését, megelőzését. Koleszterin és vérnyomáscsökkentő. Alacsony koffein tartalmú, így akár egész nap élvezhetjük fehér teacsokrunkat. 80 fokos főzővízzel készítjük és akár ötször is felönthetjük.

Fekete Teák

A fekete teák a teljesen fermentált teák. Általában egy rügyből és két levélből álló hajtás az alapjuk. Az eljárásnak köszönheti a kávéval egyenértékű élénkítő hatását, mind e mellett magasabb vitamin és ásványi anyag tartalommal bír. A fekete teát 100 fokos vízzel forrázzuk és átlagosan 3- 4 percig áztatjuk. Ha erősebb feketére vágyunk, ne az áztatási időt, a mennyiséget növeljük.​

Oolong Teák

Az Oolong teák félig fermentált teák. Igazi teakülönlegességek. Virágos, fás, zöldes ízük bearanyozza a mindennapokat. Rendkívül jó hatással van a gyomorra, segíti a zsírok lebontását, erősíti immunrendszerünket és kellemesen ellazít. Ezeket a teákat 80-90 fokos vízzel érdemes áztatni. Alacsony a koffeintartalmuk, így akár egész nap fogyaszthatjuk. Fajtától függően akár ötször felönthetjük.

Pu-erh Teák

A Pu -erh teára is igaz a mondás, hogy az idővel nemesedik. Az elnyújtott fermentációnak köszönhetően. A zöld tea (sheng) és hei cha módra gyorsfermentált a (shu). Idővel, íze földes, egyre letisztultabb, míg bioaktív anyagaiban egyre gazdagabb. A fogyásban, diabetikus programban betöltött szerepe, egészségmegőrző hatása egyedülálló a teák világában. Ezek az öreg teák ezernyi történetet, pozitív rezgést rejtenek. Készítsd 85-90 fokos vízzel. Tradicionálisan az első alkalommal a tea ébresztésénél, elöntjük a forrázatot ezt követően fajtától függően, akár 8-10 alkalommal is felönthetjük.

Matcha Teák

A Japán teaszertartások főszereplője. Reggel finoman ébreszti a testet és a lelket, majd egész napra biztosítja a felüdülést, hogy igazán meg tudd élni a pillanatot. A zöld teák közül a legerősebb gyógyhatással rendelkezik. Immunerősítő, gyulladáscsökkentő, tisztító hatása tette őt a zöld teák elismert királyává. A teapor feloldásához 80-85 fokos vizet használunk.

Gyümölcsteák

A gyümölcsteák koffein mentesek. Aminosav és vitamin tartalmát elsősorban a gyümölcstartalom mennyisége határozza meg, amit hibiszkusszal lehet fokozni. Sokszínűen elkészíthető, gyerekek is bátran fogyaszthatják. Melegen ajánljuk az egész családnak. 100 fokos vízzel átlagosan 5-10 percig áztatjuk.

Gyógytea

A természet ajándékaival, a gyógynövényekkel érdemes összebarátkozni. Jóban, rosszban hű társunk lehet. A gyógyteák éhgyomorra szívódnak fel a leghatékonyabba, fogyasztásuk ekkor javasolt a leginkább. A főétkezések után 3 órával szintén éhgyomri állapotba kerül szervezetünk, így ezek az időpontok is kedveznek a gyógytea fogyasztásnak. A vízhajtó és tisztító teákat reggel, a hashajtó és nyugtató teákat esti órákban javasolt elkortyolni.

Virágzó Tea

A virágzó teák kézzel sodort teaköltemények. 3 deciliter 85 fokra hűtött vízzel leöntve, szívesen mesélnek. A levelek virágcsokorrá nyílnak 3 perc után. Szűrjük le és már élvezhetjük is a titkok kertje édes-virágos zamatát.

Mate Tea

A Mate tea egy igazi energia forrás. Tartalmazza szinte az összes élet fenntartáshoz szükséges vitamint, valamit nyomokban tartalmaz tiamont, niacint, pantoténsavat, folsavat, megnéziumot, foszfort, káliumot és mangánt, ezen felül cinket, szelént, valamint E és C-vitamint is. A jóból sokszor kevés is elég. Napi 3 csésze fogyasztásával, varázslatos társunk lehet vizsgaidőszakban, vagy a mindennapi munkánk során.

Rooibos Tea

A rooibost a tea gurmanok nem tekintik igazi teának mert nem levelekből, hanem egy Dél- Afrikai cserjéből állítják elő. A téglavörös színű, édeskés ízű Rooibos fermentált, míg a zöld testvére nem fermentált és inkább gyógynövényes ízvilágot képvisel. A rooibos teák koffein mentesek.
Ez a kissé különc tea magas kálcium, magnézium, cink tartalmának köszönhetően, kiváló bőr öregedésgátló és csonterősítő .
100 fokos teavízzel készítjük átlagosan 3 perces áztatással.

Honeybush Teák

A Dél- afrikai Honeybush reggel felfrissít, napközben szomjoltó. Este feloldódhatunk egyedi mézes- gyümölcsös eszenciájában. Színezék és adalékmentes. Allergiás, asztmatikus panaszok megelőzésére és csökkentésére is kiváló választás. 1 csészéhez 1 teáskanál teát és 100 fokos vizet adunk, 5 perc után szűrjük és fogyaszthatjuk.