A kurkuma latte és a matcha latte nem csak hogy egyszerűen mennyei, illeszkedik a vegán, vega, keto és paleo étrendhez is. A két latte kitűnő alternatívája a kávénak, így aki a reggeli italát valamilyen egészséges, ám ugyanolyan , vagy még hatékonyabb finomságra akarja cserélni, az jó helyen jár. Nézzük, hogyan kell elkészíteni a kurkuma lattét és a matcha lattét, illetve milyen hatással van a folyékony zöld-, és sáfrány színű arany a szervezetünkre! Gasztro kalandra fel!
Kurkuma latte
A kurkuma egy csodaszer fűszerpor. Itthon kevésbé ismert, az ázsiai konyhában azonban sok ételt ízesítenek ezzel a számunkra feltűnő, arany színű fűszerrel, melynek jellegzetes íze meghatározó eleme az adott nép konyhaművészetének, így például az indiainak, az iráninak, a japánnak és még sorolhatnánk.
A fűszert magát a növény gyökérzetéből nyerik, melynek sárga színe van. Ezt megfőzik, szárítás után felaprítják majd porrá őrlik és kész is az aranysárga különlegesség.
A gyarmati időkből származó indiai neve „holy powder”, azaz szent por, melyet számos gyógyhatása miatt tisztelnek. Kozmetikumként, hajpakolásként, de gyógyszerként is használják. Bőrfiatalító, hiszen segíti a kollagén-termelést,tisztítja a pórusokat, de belsőleg is frissítőleg hat a szervezetre. Univerzális gyógyszer: vértisztító, megszünteti a zsíros ételek utáni teltségérzetet, jó gyomorgörcsökre, felfúvódásra, májbetegségek ellen stb.
Aki szerelembe esett a matcha lattéval, annak a kurkuma latte is majdnem biztosan ízleni fog. A kurkuma porból ízletes latte készíthető, mely krémes és édes. A matcha lattéval ellentétben azonban ez nem tartalmaz koffeint, így azokon a napokon, amikor csak egy forró, kényeztető italra vágyunk, a matcha lattét lecserélhetjük kurkuma lattéra.
Kurkuma latte recept
Ez az intenzív ízű latte biztosan elvarázsol, egészséges és krémes.
Hozzávalók:
– 2 csésze mandulatej vagy kókusztej ( 500 ml)
– 1 teáskanál kurkuma por
– 1 kávéskanál őrölt fahéj
– 2 teáskanál juharszirup vagy agave szirup, esetleg nyírfacukor
Elkészítés:
Melegítsük meg a mandulatejet magas hőfokon, de ne forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá az összetevőket. Kevergessük és ízlelgessük, adjunk hozzá még összetevőket, ha szükséges. Aki édesített mandulatejet használ külön ügyeljen az édesítésre, hogy az arányos maradjon. Érdemes még turmixgépbe tenni, vagy mixerrel felkeverni és Voila, kész is az ultra egészséges kurkuma latte!
Matcha latte
A vegánok és egészségtudatosak nagy kedvence a zöld tea porból készült isteni Matcha latte, melyet forrón és hidegen is fogyaszthatunk. Egyre több fővárosi és vidéki kávézó és teázó kínálatában található meg a zöld arany. A Matcha latte a zöld tea porrá őrölt változatából készült (Matcha tea), a japán teakultúra évezredes szereplője megőrizte rendkívül magas vitamintartalmát, hiszen az elkészítési eljárás során nem fermentálják, hanem a gondosan gőzölt tealeveleket szárítják és őrlik porrá. Az antioxidánsokban bővelkedő Matcha latte tartalmaz koffeint, ám a kávéval ellentétben ultra egészséges és hatása az egyenletes éberség, ami hosszú órákon át kitart a nap folyamán és segít a koncentrálásban.
Íme egy igazán ütős Matcha latte recept:
Hozzávalók:
– a legfontosabb a jó minőségű Matcha por – 1 púpos teáskanálnyi
– 1 teáskanályni juharszirup vagy sztívia
– 500 ml növényi tej (mandula vagy kókusz ajánlott a krémesebb ízért)
– 1 teáskanálnyi forró víz
Elkészítés:
Tegyünk Matcha port a bögrénkbe és adjuk hozzá az édesítőt és a forró vizet. Keverjük fel bambusz keverőecsettel. Ha nincs, megteszi egy kanál vagy betehetjük a turmixgépbe. Amint a Matcha tökéletesen feloldódott, adjuk hozzá a gőzölt növényi tejet. Kóstoljuk meg és édesítsük még, ha szükséges. Forrón vagy lehűtve fogyasszuk!
Összegzés
A kurkuma latte és a Matcha latte is remek választás azoknak, akik ki szeretnék váltani a reggeli kávéjukat és egy sokkal egészségesebb, antioxidánssal teli alternatívára vágynak. Míg a kurkuma latte szerényebb árú társánál, ez nem tartalmaz koffeint. A Matcha latte ezzel szemben egy kicsit talán többe kerül, de rendkívül magas minőségű, tartalmaz koffeint és egész napos éberséget biztosít. Egy garantált: mindkettő elképesztően finom! Érdemes őket váltogatni, hogy kedvére tegyünk az érzékeinknek!