Hogyan zajlik egy hagyományos kínai és japán teaszertartás?

kinai teaszertartas fejre forditott csesze
A legősibb teaszertartások minden résztvevőt elvarázsolnak. Megéri koncentrálni a kínai és japán teaceremónia alatt is, hiszen nem mindennapi élményt nyújtanak!

A tea története évezredes múltra tekint vissza, ennyi idő alatt pedig rengeteg országba eljutott, ahol a nemzetek a teaszertartásokat a saját képükre formálták. Korábban már megismerhetted a kínai és japán teaszertartási eszközöket, most lássuk, hogy hogyan is zajlik egy-egy ilyen ceremónia!

A teamesterek minden apró mozdulata előre meg van tervezve
A teamesterek minden apró mozdulata előre meg van tervezve.

Kínai teaszertartás

A teázás Kínából ered, eleinte gyógyhatású italként és egészségmegőrző hatása miatt fogyasztották. Az idők során a teafogyasztásnak szigorú szabályai alakultak ki, a Kung Fu Cha elnevezése a kungfu harcművészet lépéseihez és gyakorlataihoz hasonlítható szertartására utal. Ugyanolyan figyelem és fegyelem kell hozzá, mint a harcművészethez.

A teaszertartást a teamester vezeti, ő készíti el a résztvevők teáját. Forró vizet önt a teáskanna külsejére és belsejére, majd a vizet a tisztesség csészéjébe önti. Ebből a forró vizet az aroma és kóstoló csészékbe önti, hogy átmelegítse azokat. A teaszedő lapáttal a kannába teszi a – hagyományosan oolong – teát, majd enyhén megrázza a kannát.

Magasról forró vizet önt a teáskannába, míg az tele nem lesz és túl nem csordul, majd körkörös mozdulatokkal a kannára helyezi a tetejét. A teát azonnal tisztesség csészéjébe, majd onnan az aroma és kóstoló csészékbe önti, hogy melegen tartsa azokat. A tea kedvencre is önt a jó szerencse érdekében. Az első áztatást nem szokás meginni – kivéve ha zöld teáról van szó -, csak a tealevelek első átmosására és a csészék melegen tartására szolgál.

A következő felöntés ugyanígy történik. A teamester a csipesszel kiüríti az öblítő főzetet a csészékból, megtörli a kanna alját, majd a főzetet a tisztesség csészéjébe önti. Megtölti az aroma- és teáscsészéket is, majd fejjel lefelé rárakja a kóstoló csészét az aromacsészére. Az egészet megfordítja, így a tea a kóstoló csészébe jut, amelyet az aroma csésze mellé helyezve tálcán kínál a vendégeknek, akik csendben, az aromákat kiélvezve kis kortyokkal elfogyasztják a teát.

A japán teaszertartások hosszan tartanak és szigorú előírásaik vannak
A japán teaszertartások hosszan tartanak és szigorú előírásaik vannak

Japán teaszertartás

A japán teaszertartás, azaz csado a XII. században alakult ki. Először a Zen papok körében terjedt el, de a XIV. századtól már egy tocha nevű játékban is használták. A vendégeknek különböző vidékekről származó matcha teákat szolgáltak fel, és ki kellett választaniuk azt az egyet, amely a legjobb teatermelő tájról származik. A helyesen tippelők díjakat kaptak.

A japán teszertartás, azaz csadó menete igen változó. Általánosan elmondható, hogy a hivatalosabb csadzsi teaszertartás négy részből áll. Először könnyű ételt szolgálnak fel. Ezt követi a nakadacsi vagy szünet. A szertartás fő részén “koicha”-t, erős teát szolgálnak fel. Majd a végén “usucha” gyenge tea következik. Az egész szertartás nagyjából négy órát vesz igénybe. Ezzel szemben a csakai alatt kevesebbet esznek és csak gyenge teát isznak.

A teaszertartásokon öt vendég vehet részt, akiket a házigazda vezet a teaszobához. A szertartás előtt a vendégek kezet mosnak és kiöblítik a szájukat. A teaszobában kandalló vagy szénserpenyő van elhelyezve a teavíz forralásához. A vendégek tiszteletüket teszik a szobában, megcsodálják azt, majd helyet foglalnak. Miután a házigazda és a vendégek kölcsönösen üdvözlik egymást, felszolgálják a “kaiseki”-t, és édességgel zárják a könnyű ételt. 

A szünet alatt a kertben gyönyörködnek, majd gongszóra kezdődik a fő szertartás. A friss vízhez szükséges tartályt és a kerámia teatartót már előre elhelyezik, mielőtt a házigazda belép a teáscsészével, amelyben benne van a bambusz pamacs, a csaszen, és rajta van a merítőkanál. A vendégek az új eszközöket és virágokat is megcsodálják.

A házigazda elmegy az előkészítő szobába, majd amikor visszatér, mindent elöblít és megtöröl. A vendéglátó vendégenként három merítőkanálnyi matchát tesz a kerámiacsészébe, kivesz egy merítőkanálnyit a forró vízből, amelynek egyharmadát önti a csészébe. Elkevergeti az elegyet a csaszennel, így készül a koicha nevű erős tea. Először a fő vendég iszik belőle. Meghajlik a többi vendég felé, egyet kortyol az italból, megdicséri az ízét, majd újra kortyol. Papírral letörli azt a részt, ahol ivott, és átnyújtja a következő vendégnek, így adják körbe a teát.

A usucha abban különbözik a koichatól, hogy a matcha fiatalabb teaültetvények leveleiből készül. Itt is ugyanaz történik, mint korábban, azt leszámítva, hogy a vendégek külön teát kapnak és ujjukkal törlik le a csészét.

Miután a házigazda az eszközöket kivitte a szobából, szótlanul meghajol a vendégek előtt, jelezve, hogy a szertartás véget ért. A vendégek vele együtt hagyják el a teaházat.

A kínai és japán teaszertartásnak is igen emelkedett, fegyelmezett hangulata van, amelyet nehéz otthoni körülmények között reprodukálni. Érdemes ezért egyszer autentikus környezetben is kipróbálni és elmerülni a teaceremóniák semmihez sem fogható világában!

A cikkben említett teákat akár azonnal megveheted:

Megosztom, mert jó!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: twitter
Twitter
Tea Levelek

Csatlakozz

Tea élmények, történetek és hírlevél akciók. 

Népszerű cikkek

Kategóriák

Olvasni jó, teával még jobb

További cikkek

Scroll to Top
Maradjunk Kapcsolatban

Tea élmények és hírleveles akciók. Mert a teázás egy életforma, tarts velünk!